Properties Magazine April 2017 : Page 39

Unified Approach Cleveland Clinic’s Taussig Cancer Center aims for convenience, brings services under one roof By Doug Bardwell | Photos by Robert Benson Photography nchoring the southeast corner of Cleveland Clinic’s downtown campus, the seven-story, 377,000-square-foot, $276 million Cleveland Clinic Taussig Cancer Center is located on the north side of Carnegie Avenue. The building extends from East 102nd Street to East 105th Street. A Where outpatients formerly might have had appointments in four sepa-rate buildings, all cancer treatment services are now concentrated in one convenient location. For further efficiency, the building is organized by cancer type, allowing patients to receive the majority of their care on one floor of the building. With the new Taussig Cancer Center, current and future patients will benefit from phase 1, 2 and 3 trials, with special emphasis placed on facilitating phase 1 trials where patients can try the latest in cutting-edge drugs. A master plan that succeeded While the master plan was begun some time ago, plans actually started for the cancer center construction in 2012 when the design team of William Rawn Associates of Boston joined with Stantec. William Rawn was named design architect, working on building exterior shell, plan orga-nization and interior space design. Stantec served as architect-of-record, charged with medical planning for patient treatment areas, exam rooms and office areas. “As we began work, one of our first tasks was to determine whether to expand an existing structure or to create a new building,” recalls Sam Lasky, AIA, LEED AP, associate prin-cipal with William Rawn Associates. “We begin each project by listening to the client first. That was facili-tated by meetings with the Voice of the Patient Advisory Council. Those meetings were extremely informative, learning from patients who actually experience the process and live with it every day.” The determination was eventually made to make this new project, along with the existing Tomsich Laboratory, the eastern gateway to the Clinic. To position it for that role, it was determined to set the building back from Carnegie and to create a sense of welcome with a 350-foot-long, 30-foot-deep cantilever over the drop-off area. To enable a building of this size in this location, relocation of East 102nd Street was necessary, which in turn necessitated redesigning the entries on both sides of the Crile Building. “The project included redevelop-ment of parking lots into a landscaped www.propertiesmag.com 39

Previous Page  Next Page


Publication List
Using a screen reader? Click Here